Sneeuw en Zonnepannelen?

Sneeuw en Zonnepannelen?

6 februari 2021 Geen categorie 0

Een vraag die wij veel krijgen als er ineens een pak sneeuw dreigt te vallen.

We leggen uit wat het effect van sneeuw op zonnepanelen is en of het nodig is om de sneeuw te verwijderen. 

Leveren zonnepanelen minder op als er sneeuw op ligt?

Een dik pak sneeuw kan ervoor zorgen dat de zonnepanelen onvoldoende licht opvangen en weinig tot geen energie produceren. Een dunne laag sneeuw zal vaak nog wel licht doorlaten en dus nog wel opbrengts geven.

In de winter is de opbrengst altijd lager dan in de zomer. In januari wordt bv slechts 3% van de jaaropbrengst opgewekt.

In de winter hebben we immers minder zonuren op een dag. Toch kunnen zonnepanelen in de winter een positieve invloed hebben op de prestatie van de zonnepanelen, het is dan koud en zonnepanelen presteren beter in koude dan warme omstandigheden.

Hoe feller de zon schijnt, hoe meer energie een zonnepaneel opwekt, maar als het paneel warmer wordt neemt ook opbrengst iets af.

Ook als het bewolkt is produceren de panelen energie. Zonnepanelen doen het voor een groot deel uit licht, en daarbij op een mooie winterse dag kan het toch zonnig zijn. Ligt er overal sneeuw, maar zijn de zonnepanelen alweer sneeuwvrij dan kan het zelfs voor extra energie zorgen.

Het vermogen van een zonnepaneel wordt door de fabrikant gegeven op basis van een temperatuur van 25°C. Op een warme zomerdag kan een zonnepaneel zo 65°C worden. Bij deze temperatuur lever je zo’n 20% opbrengst in (ruwweg 0,5% per graad celcius boven de 25°C). Hoe beter de zonnepanelen hoe minder dat effect is. Onze Qcell G9 panelen hebben slechts 0,35% verlies per graad stijging.

Het is dus van belang zonnepanelen zo koel mogelijk te houden en dat gaat ’s winters vanzelf.

Wat moet ik doen als er sneeuw op mijn panelen ligt?

Eigenlijk raden we je aan om niets te doen. In de meeste gevallen is het niet nodig om de sneeuw weg te halen, aangezien de sneeuw er vanzelf afglijdt als de temperatuur oploopt.

Blijft de sneeuw toch liggen? Dan kun je overwegen om de panelen schoon te vegen. Doe dit alleen als je zeker weet dat je op een veilige manier erbij kunt.

Het is het niet waard om jezelf in een gevaarlijke situatie te begeven om mislopen van eventuele opbrengst te voorkomen. Het verlies aan opbrengst door sneeuw valt in Nederland doorgaans erg mee. Gebruik voor het verwijderen van sneeuw nooit een krabber of hard voorwerp! Dit kan de panelen beschadigen.

Gewicht sneeuw.

In Nederland valt er zelden heel veel sneeuw. Niet zoveel dat een zonnepaneel zelf eronder bezwijkt. De belasting komt vooral op uw dak zelf. Als uw dak verder goed is, zou het extra gewicht van de sneeuw niet een probleem moeten zijn.

Zonnepanelen installeren

Door weersomstandigheden (veel regen,te harde wind of sneeuw, extreem koud) kan het gebeuren, dat de installatie helaas opnieuw ingepland moet worden. Zonnepanelen kunnen namelijk tijdens de montage veel wind vangen en gladheid is gevaarlijk op zulke hoogtes. Verder proberen wij dagen met veel regen te vermijden om alle aansluitingen op het dak van binnen droog te houden. Zo houden we het veilig voor onze monteurs, uw dak en zorgen we voor een goed werkend systeem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *