Zonnepanelen huren, is dat een goed idee?

Zonnepanelen huren, is dat een goed idee?

1 juli 2021 Geen categorie Zonnepanelen 0

Zonnepanelen huren of kopen?

U vindt ze tegenwoordig overal, op facebook of andere sociale media zie je reclame’s voorbij komen om toch vooral zonnepanelen te huren. Teksten als ” Wij betalen, u bespaart” wekken de suggestie alsof het voor de consument een super goede deal is.

Maar helaas, dat is het simpelweg niet.  En om dit verder uit te leggen neem ik u even mee met een voorbeeld zoals deze veelal wordt aangeboden.

Een bekende aanbieder, welke ik niet zal noemen, rekent voor 12 panelen van 295WP een maandelijkse huur van 65 euro voor de duur van 10 jaar. In 1 jaar betaalt u dus 12 x 65 is 780 euro. En na 10 jaar dus 7800 euro. Dat is een hoop geld. Maar dan zijn we er nog niet. Na 10 jaar bent u nog niet de eigenaar, u kunt het systeem dan voor een klein bedrag overnemen van in dit voorbeeld 50 euro per paneel, dus 600 euro.  Totale investering is dan 7800 + 600 is 8400 euro.

Dat is een hoop geld toch?

Ja, dat is meer dan het dubbele van wat het zou kosten als u het zelf zou kopen. 12 panelen heeft u voor minder dan 4000,- euro, maar goed laten  we voor het gemak even op 50% gaan zitten. Dan bespaart u dus zeker, door niet te huren 4200 euro in 10 jaar. Oftewel 420 euro per jaar, ofwel 35 euro per maand door simpelweg niet te huren.

Moet ik dan helemaal geen zonnepanelen nemen?

Jawel, zonnepanelen zijn op het moment een hele goede renderende investering. Echter door te gaan huren wordt het bijna een woekerpolis of misschien beter gezegd, we zien dezelfde woekerbedragen als tot 1 jaar geleden normaal was bij het huur/kopen van mobiele telefoons, totdat er door Europa werd ingegrepen. Het is wachten tot dat ook gaat gebeuren bij zonnepanelen.

De meeste systemen van zonnepanelen verdienen zich tussen de 5 en 7 jaar zeker terug. Zouden we verder gaan rekenen met het rekenvoorbeeld van de 12 panelen, dan zouden we ongeveer 3200kWh opwekken per jaar. Uiteraard hangt dit af van diverse omstandigheden, zoals helling, schaduw en richting tov de zon, maar laten we hier even rekenenen met 90% opbrengst.

1 kWh elektriciteit kost momenteel ongeveer 0,21 cent en dus besparen we per jaar 3200 x 0,21 is  672 euro, ofwel 56 euro per maand.

In 10 jaar tijd dus 6720,- dus na reeds 6 jaar is de investering terugverdiend! Sowieso laat dit goed zien hoe bizar het is om 65 euro huur te betalen terwijl u puur met die panelen maar 56 euro “verdient”. Wie wil er nu zonnepanelen  om 10 jaar lang 10 euro per maand te verliezen? Door dan aan te bieden om ook over te stappen naar een andere stroom leverancier, wordt de suggestie gewekt dat u nog iets bespaart. Ja, misschien wel, maar dat heeft dan niets met de zonnepanelen te maken.

Wat als ik het geld niet heb of momenteel liever niet wil missen?

Heeft u het geld niet liggen of wilt u het niet kwijt en wilt u toch zonnepanelen omdat u het milieu een handje wilt helpen of rendement wilt maken, dan komt u mogelijk in aanmerking voor een duurzaamheidslening. Dat is een lening tegen een zeer gunstige rente van ongeveer 1,7% en waarbij het geleende bedrag in 10 jaar mag worden terug betaald.

Dus u leent de 4200,- zoals in bovenstaande rekenvoorbeeld bv via de duurzaamheidsleing van uw gemeente (zie bv duurzaamheidslening gemeente Soest  of duurzaamheidslening gemeente Amersfoort) tegen 1,7%.

Ieder jaar betaalt u 10% af, dus een bedrag van 420 euro plus de rente van 71,- voor het eerste jaar. Totaal betaalt u dan dus 491,-in het eerste jaar, terwijl u 672 verdient.

Het tweede jaar is het weer 420 + 64 euro, dus u verdient dan al iets meer.  En dit gaat jaar na jaar verder. Na 10 jaar heeft u dan iets meer dan 400 euro rente betaald. Plus natuurlijk het zonnepanelen systeem zelf van 4200.  Totale kosten zijn dan 4600. Wilt u eerder afbetalen dan is dat vaak toegestaan, zie daarvoor de regels bij de betreffende instantie.

Dus even op een rijtje wat de kosten zijn na 10 jaar:

Koopt u zelf van eigen geld, dan kost het u 4200,-

Koopt u met een duurzaamheidslening van 1.7% dan kost het u 4600,-

Huurt u bij een van de bekende huurpartijen van zonnepanelen dan betaalt u 8400,-

Zeg nou zelf, voor wie is huren een goed idee?

Nee, het huren van zonnepanelen is zelden tot nooit gunstig voor u als consument.

 

Heeft u vragen wat voor uw situatie handig is, neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Interesse gekregen in kopen?

Voor iedere situatie hebben wij een passende en maatwerk oplossing. Wij komen vrijblijvend langs om de situatie ter plekke te beoordelen en spreken uw wensen samen door.

Neem contact met ons op