Welk montagesysteem moet ik gebruiken voor zonnepanelen?

Welk montagesysteem moet ik gebruiken voor zonnepanelen?

4 januari 2018 Geen categorie 0

Zoveel mensen zoveel meningen en zo is het natuurlijk ook met merken zonnepanelen, omvormers of montagesystemen.

Over deze laatste categorie is enige tijd geleden wat te doen geweest. Montage van haaksystemen (bv Clickfit) zou onvoldoende veilig zijn.

TNO schreef daarover destijds het volgende bericht:

Een ophangsysteem voor zonnepanelen moet op een hellend dak altijd direct of indirect aan het constructieve deel van het dak(gording) worden bevestigd, al dan niet via de zogenoemde tengel. In de woningbouw, waar huizen vaak voorzien zijn van hellende daken, worden uit kostenoverwegingen ophangsystemen voor zonnepanelen vaak op een panlat of op het dakbeschot bevestigd. Dit is risicovol omdat de panlat en het dakbeschot geen constructieve onderdelen van het dak zijn en daardoor de krachten die optreden door het eigen gewicht of de windbelasting van het zonnepaneel niet aankunnen. Dit kan leiden tot schade en onveilige situaties waarbij er delen van het dak kunnen vallen.”

De strekking van het stuk is dat zonnestroom systemen maar ook zonnewarmte systemen goed aan de constructie gemonteerd moeten worden en dus niet worden gehaakt aan de panlat.

TNO trok onder druk vanuit de markt (oa naar aanleiding van Esdec’s Clickfit commentaar) het bericht in. Maar is dat wel terecht?

Als het een totaal waardeloze montagewijze zou zijn geweest zou het inmiddels verboden zijn, dus zo’n vaart zal het niet lopen. Toch is het gek dat je een duur systeem aanschaft dat alleen maar gehaakt is aan de panlatten. Het kan daarmee bewegen met de wind en het totale gewicht drukt op de pannen. Waarom zou je dat risico uberhaupt willen nemen?

Uit ervaringen lees en hoor je dat er bij dergelijke systemen vaker een breuk in een pan optreedt dan bij vaste montage systemen. Nu is dat simpel te verhelpen door de dakpan te vervangen, maar er kan dan al lange tijd water door de pan zijn gekomen en schade hebben veroorzaakt. En wie vervangt de pan? Wie betaald dat? Is je garantie lang genoeg. Immers het kan jaren niet stormen en dan ineens is het raak.

Je zou het kunnen vergelijken met een ophangsysteem voor aan de wand in je huiskamer. Je kunt tegenwoordig hele goede ophangsystemen kopen die dmv van lijm hechten aan je muur. Handig, je hoeft immers niet te boren. Prima voor lichte constructies, maar hang je daar een duur schilderij aan op? Liever niet.

Waarom wordt het dan nog steeds gebruikt?

Dat antwoord is simpel: kosten besparen.

Het montagesysteem is zelf even duur als de alternatieve vastgeschroefde montagesystemen. Maar het monteren zelf gaat een stuk sneller, waardoor de hele installatie in een uur minder kan geschieden. En dat scheelt dan dus al snel €50,- op de totale prijs.

Onze ervaring leert dat die besparing de moeite niet waard is. Voor een klein bedrag meer, heb je een systeem dat wel echt vastgeschroefd zit aan je dak. Dat niet leunt op de dakpan. En omdat de installateur minder vaak hoeft terug te komen, hoeft het in de uiteindelijke prijs niet eens duurder te zijn.

Maar er is nog een reden om geen haaksysteem te gebruiken.

Wij gebruiken veelal het ValkPro+ Clamb Smartline systeem van Van der Valk. Dit systeem en ook die van enkele andere merken bieden de mogelijkheid om het montagesysteem te stellen, dus uit te lijnen. En dat maakt echt het verschil. De zonnepanelen kunnen daardoor mooi strak worden gelegd en eventuele oneffenheden in het dak worden op die manier opgevangen.

 

Om een indruk te krijgen van de verschillen kunt u eens kijken naar dit filmpje:

 

U zult uiteindelijk zelf moeten afvragen welke lijn u volgt, maar wij monteren alleen nog maar met vastgeschroefde systemen.

Heeft u interesse in zonnepanelen of wilt u advies neem dan contact met ons op.